29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia (ustanowione przez ONZ w 2019 r.). W Polsce marnujemy rocznie 247 kg żywności na osobę – zajmujemy przez to 5 pozycję w Europie. To alarmujące dane.
Akcja „Zupa Disco” została zorganizowana przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Swarzędzu. Jej celem było zwrócenie uwagi mieszkańców na ogromny, globalny problem marnowania jedzenia.
Do udziału w akcji zaprosiliśmy swarzędzkich przedsiębiorców i rolników – zachęcaliśmy do przekazania nam produktów, których nie udało się sprzedać, które będziemy mogli uratować przed zmarnowaniem, gotując z nich zupę i poczęstować nią mieszkańców w Swarzędzkich jadłodzielniach.
Produkty na zupę podarowali nam:
Intermarche Swarzędz
Sprzedawcy i rolnicy ze Swarzędzkiego Bazaru: Magalena Sitek Gospodarstwo Rolne Sokolniki Drzązgowskie,Genowefa Baranowska Gowarzewo, Mieczysława Grzelka Zalasewo,Gospodarstwo Rolne Bogdan Kasprzyk Garby, Monika Haczyk i wielu innych.
Warzywniak Magda i Paweł
Sklepik Warzywko w Kicinie
Warzywniak u Tomka Jerzykowo
Warzywniak u Justyny
Warzywniak u Iwonki
Kabanosik Mięso Wędliny Drób Dziczyzna
Cukiernia Magdalenka (warzywniak)
Zakłady Mięsne Bystry.
Wtedy okazało się, że sami nie damy rady ugotować zupy z takiej ilości składników.
Zupę disco gotowali:
Mieszkańcy Swarzędza i pracownicy OPS w Klubie Integracji Społecznej w Swarzędzu
Restauracja Rodzinny zakątek
Bar u Magdy
Bar u Karoli
Restauracja Hubo Hampton by Hilton w Swarzędzu
Środowiskowy Dom Samopomocy w Swarzędzu.
375 słoików zupy trafiło do Swarzędzkich jadłodzielni przy ul. Poznańskiej, BAZAR i PIĄTKA.
Zupą disco częstowaliśmy w dniach 27-29.09.2023 r. - choć w planach był tylko jeden dzień.
Jakie zupy disco mogliście spróbować?
pomidorowo-paprykowa
krem z białych warzyw
kalafiorowa
barszcz ukraiński
jarzynowa
włoska zupa minestrone
brukselkowa
barszcz
chłodnik
italiano disco
kapuściana z kalarepą
buraczkowa
i inne zupy warzywne.
Ogromnie dziękujemy wszystkim mieszkańcom za pomoc i zaangażowanie w „Zupę disco”.
Mamy nadzieję, że oprócz walorów kulinarnych, akcja nauczy nas, jak wiele można zrobić, nie marnując, a dzieląc się z innymi.
Jakie działania możemy podjąć by zapobiec marnowaniu żywności ?
- Kupuj to czego naprawdę potrzebujesz, zaplanuj listę produktów,
- Sprawdzaj daty na opakowaniu, (należy spożyć przed, należy spożyć do)
- Żywność przechowuj zgodnie z zaleceniami na etykiecie
- Zapobiegaj, jeżeli wiesz, że czegoś nie zjesz to pomóż potrzebującym lub utrwal żywność poprzez mrożenie, wekowanie, suszenie.
Pamiętajmy o trzech Swarzędzkich jadłodzielniach:
Swarzędzka jadłodzielnia przy Ośrodku Pomocy Społecznej w Swarzędzu, ul. Poznańska 25
Swarzędzka jadłodzielnia BAZAR, ul. Zamkowa 32
Swarzędzka jadłodzielnię PIĄTKA, os. Mielżyńskiego 3A
Czynne codziennie, 24/h.
Dodatkowe informacje nt. działania jadłodzielni, tel. 505 912 340.
Chętnie podejmiemy współpracę ze sklepami/przedsiębiorcami w celu odbierania żywności do jadłodzielni.
Swarzędz nie marnuje!
Monika Podgórniak
Ośrodek Pomocy Społecznej w Swarzędzu