Dziś na zajęciach kulinarnych "Gotuję nie marnuję" powstały wyjątkowe rogaliki marchewkowe - doskonały sposób, by do słodkości przemycić zdrowe warzywa (zamiast marchewki można dodać dynię, a nawet cukinię).
Przepis jest prosty:
Składniki:
- 200 g tartej marchewki (2-3 marchewki),
- 200 g miękkiego masła lub margaryny (dla alergików margaryna bezmleczna)
- 2 szklanki mąki (dla alergików mąka bezglutenowa + mąka do podsypania
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- marmolada lub gęsta konfitura domowa
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz marmolady/konfitury) zagnieść, aby powstała kula. Kulę podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować podsypując mąką. Podzielić na 8 trójkątów i smarować je marmoladą. Zwijać, zaczynając od podstawy trójkąta. Końcówki lekko wygiąć, nadając kształt rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną.
Piec 30-40 minut w nagrzanym piekarniku w 180°C (grzałka góra/dół).
Z porcji wychodzi ok. 32 rogalików.
W przepisie marchewkę możemy zastąpić dynią i wyjdą nam równie smaczne rogaliki dyniowe.
Polecamy te pyszne i proste ciasteczka:)
Dodatkowe informacje i zapisy na zajęcia: tel. 618181730.