Pierwsze zajęcia „Gotuję nie marnuję” za nami. Silna, polsko-ukraińska grupa, ugotowała wyśmienity barszcz ukraiński, wg przepisu pani Ganny.
Jeśli szukacie pysznej i bardzo bogatej w składniki zupy, to przepis na barszcz ukraiński tradycyjny będzie bardzo dobrym wyborem. To jedna z ciekawszych zup, w której skład wchodzi tak duża ilość warzyw.
Dieta: bezglutenowa
Składniki na bulion do barszczu:
- 3,5 litry wody
- kawałek pora - 20 cm
- kawałek selera
- 600 g żeberek wieprzowych
- 1 korzeń średniej pietruszki
- po łyżeczce soli i pieprzu, 2 liście laurowe
Pozostałe składniki:
- 1 średni burak
- 1/4 średniej główki białej kapusty
- 1/2 puszka fasolki białej konserwowej
- 400 g pomidorów (świeże lub z puszki)
- 3-4 ziemniaki
- 1 średnia marchewka
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- sok z połówki cytryny
- łyżka masła/oliwy
- koperek/pietruszka do okrasy
- śmietana do podania
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka wlej wodę, dodaj żeberka wieprzowe, korzeń pietruszki, kawałek pora, seler oraz sól, pieprz (może być w ziarnach) i liście laurowe. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj zupę. Zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa delikatnie się gotowała. Zupę gotuj pod przykryciem około 1,5 godziny.
- Po 1,5 godziny gotowania się zupy wyłów przy pomocy sitka lub cedzaka wszystkie składniki – *warzywa i mięso. Mięso odłóż osobno na deskę i zdejmij samo mięso. Mięso odłóż do miseczki i przykryj. Dodasz je na koniec do gotowego barszczu ukraińskiego.
- Do bulionu dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 10 minut.
- W tym czasie cebulę obierz i poszatkuj drobno, zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchew i burak. Podsmaż na patelni cebulkę na maśle lub oliwie razem z marchewką, burakiem, jednym ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki. Wystarczą 3 minuty podsmażania na małej mocy palnika, po czym dodaj pomidory z puszki i smaż jeszcze parę minut.
- Całość z patelni dodaj do garnka, gdzie gotują się ziemniaki.
- Następnie dodaj fasolkę i poszatkowaną kapustę.
Zupę zagotuj, dodaj odłożone wcześniej mięso zdjęte z żeberek oraz wyciśnij sok z połowy cytryny. Barszcz ukraiński gotuj ostatnie 20 minut na małej mocy palnika. Na koniec sprawdź smak. Ja czasem dodaję jeszcze łyżeczkę cukru, więcej pieprzu i soli oraz soku z cytryny.
Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki/koperku, dodajemy śmietanę do barszczu na talerzu.
*warzywa, które zostały z gotowania można wykorzystać do innych potraw, np. sałatki, pasztetu itp.
Smacznego!